یکی از اقتضائات مهم آموزش غیرحضوری، کاهش تحرک جسمی است. این مسأله در آموزش غیرحضوری حوزوی که با تعداد بالای واحدهای درسی مواجه است از اهمیت بیشتری برخوردار میشود و بیتوجهی به آن بهویژه برای خانمها میتواند مشکلات جسمی و بیماریهایی را در کوتاهمدت و درازمدت به همراه داشته باشد.
امروزه اصطلاح «ارگونومی» به معنای تطبیق شرایط کار با ویژگیهای انسان، از جمله مباحث مهمی است که بهطور جدی در فرایندهای شغلی و تحصیلی مورد توجه قرار گرفته است و در این راستا آموزش و پیشگیری، از مهمترین راهکارها است. توجه به آموزههای ارگونومی در تحصیل غیرحضوری، باعث بهبود روشهای تحصیل و انطباق ابزارهای دیجیتال آموزشی با ویژگیهای جسمی و روانی دانشپژوه میشود.
در اثر استفاده نامناسب از ابزارهای آموزش مجازی، ممکن است عوارض مختلفی پدید آید؛ از جمله:
عوارض عمومی (خستگی، سردرد، سرگیجه و تهوع)،
عوارض روانی (تحریکپذیری، گوشهگیری و اضطراب)،
عوارض اجتماعی (دور شدن از خانواده و سایر افراد جامعه)،
عوارض بینایی (خستگی، سوزش چشم و تار شدن دید)
و عوارض بدنی (درد پشت و گردن، بیحسی یا احساس درد در اندامها).
مشخص است که این قبیل عوارض، باعث افت کیفیت تحصیل و کاهش انگیزه میشود و رسیدن به اهداف بلند طلبگی را با چالش مواجه خواهد نمود. بنابراین کسب آگاهی و مهارت کافی در این زمینه از اهمیت شایان توجهی برخوردار است.
وضعیت نشستن، صندلی یا نشیمنگاه مناسب، زاوبه و فاصله دید، نور محیط و ابزار، ابزارهای بهبود دهنده، فعالیتهای بدنی متناسب و استراحت منظم، از جمله موضوعات کلی است که طلاب محترم میبایست در مسیر نسبتاً طولانی و پرحجم تحصیل حوزوی به صورت علمی ـ کاربردی با آنها آشنا باشند.
بدین منظور در مورد هر یک از این موضوعات در فایلهای پیوست اطلاعات مفیدی ـ به اجمال و تفصیل ـ ارائه شده است.
لازم به ذکر است جامعه هدف در برخی از این نوشتهها کارمندان مشاغل هستند؛ اما با توجه به مشابهبودن موضوع، برای عموم کاربران رایانه، لپتاپ و تلفن همراه و خصوصاً محصلان به روش مجازی قابل بهرهبرداری است.
ارگونومی_کار_با_کامپیوتر.pdf
ارگونومی_کار_با_وسایل_دیجیتال_قابل_حمل.pdf
اصول_ارگونومیک_کار_با_کامپیوتر.pdf
پیشگیری_از_فرسودگی_جسمی_ناشی_از_شغل.pdf
راهنمای_کاهش_ناراحتی_های_اسکلتی_در_محیط_کار.pdf