انسیه شاه حسینی کارگردان سینمای ایران را بیشتر با فیلم های دفاع مقدس می شناسیم. او متولد 1333 در گرگان و دانش آموخته رشته کارگردانی سینما است. شاه حسینی با فیلم «غروب شد بیا» به شکل حرفه ای وارد سینما شد و در کارنامه کاری اش، چهار فیلم بلند سینمایی را به ثبت رسانیده است.

شاه حسینی در مقام نویسنده پرکارتر بوده و نگارش 7 فیلم نامه را بر عهده داشته است. او اولین کارگردان زن ایرانی است که به موضوع دفاع مقدس پرداخته و هنوز هم این ژانر دل مشغولی انسیه شاه حسینی است. وی با فیلم «زیباتر از زندگی» در جشنواره فیلم رشد حضور یافت؛ فیلمی که در روزهای آینده نوبت اکران عمومی دارد و در سینماهای کشور به نمایش در خواهد آمد. با وی در حاشیه جشنواره فیلم رشد درباره تازه ترین ساخته اش و حضور در جشنواره فیلم رشد گفت وگو کردیم که از نظر شما نیز می گذرد آنچه گفتیم و شنیدیم.
خانم شاه حسینی برای شروع درباره زندگی شهید حسین علم الهدی بگویید. داستان زندگی این شهید چه ویژگی هایی داشت که تصمیم به ساخت آن گرفتید؟
-

او و همراهانش آذرماه به هویزه آمدند و 15 دی ماه عملیات آغاز می شود. علم الهدی در روز 16 آذر سال 1359 به شهادت می رسد. فیلم روایت آخرین روزهای زندگی اوست. این فیلم دو سال پیش در جشنواره فجر هم حضور داشت و سیمرغ بلورین از نگاه ملی و جایزه تجلی اراده ملی در جشنواره مقاومت را دریافت کرد. فیلم «زیباتر از زندگی»اثر خاصی است، درباره آدمی خاص و در شرایط خاص.
فیلم «زیباتر از زندگی» دارای چه مولفه هایی بود که آن را برای حضور در جشنواره فیلم رشد، مناسب دیدید؟
- خودم به این موضوع خیلی فکر کردم. «زیباتر از زندگی» فیلمی جنگی است که البته بازیگر کودک هم دارد. اما محور اصلی فیلم یک دانشجوی 24-25 ساله است. ولی احساس کردم، حلقه ارتباط فیلم با جشنواره رشد، پیام فیلم است. «زیباتر از زندگی» به ما می گوید نباید از مشکلات هراسید، انسان حتی در شرایط محاصره نیز می تواند امیدش را حفظ کند، از مشکلات نترسد و رو به جلو گام بردارد. مهمتر از همه این که مهم نیست نتیجه کار چگونه خواهد بود، بلکه تلاشی که صورت می گیرد دارای اهمیت است و انسان باید به تکلیفش عمل کند. از این منظر است که فیلم با جشنواره رشد همخوانی دارد.

چندمین دوره ای است که در جشنواره فیلم رشد حضور دارید؟
- به عنوان فیلم ساز دومین باری است که در جشنواره رشد شرکت کرده ام. فیلم پنالتی در سال 1388 تندیس زرین را دریافت کرد. اما به عنوان داور چندین دوره با جشنواره همکاری داشته ام. در این دوره به عنوان فیلم ساز و با فیلم«زیباتر از زندگی» که زندگی شهید علم الهدی را به تصویر کشیده است، در چهل و چهارمین جشنواره رشد حضور دارم.
ارزیابی شما به عنوان فردی که چندین دوره داور جشنواره رشد بوده و فیلم هایی نیز به جشنواره فرستاده است، نسبت به این چهل و چهار دوره جشنواره فیلم رشد چیست؟
- برای جشنواره رشد احترام خاصی قائل هستم؛ هم به دلیل موضوع و هم مخاطبینش و از سوی دیگر حساس بودن موضوعی که به آن می پردازد. فکر می کنم هیچ جشنواره موضوعی دیگری در کشور تا این انداره از حساسیت برخوردار نباشد، به این دلیل که مخاطبینش در سن رشد هستند و جمعیت قابل ملاحظه ای را شامل می شوند. دانش آموزان به دلیل مقطع سنی خاصی که در آن قرار دارند، روحیات حساس و تاثیرپذیری دارند.

چگونه است که یک کتاب درسی با هدفمندی به نگارش درمی آید و مسیر آموزش را مشخص می کند، همین حساسیت باید در جشنواره رشد هم وجود داشته باشد. جشنواره باید سفارش دهنده باشد و موضوع و طرح ارائه کند و نتیجه فعالیت ها، در جشنواره به نمایش در آید. دست اندکاران جشنواره رشد باید خودشان در امر تولید دخالت کنند. به عنوان مثال با نیازسنجی ها و آسیب شناسی هایی که انجام می دهند، دریابند که چه مواردی به روحیه دانش آموزان آسیب وارد می کند. دانش آموز امروز ما نیاز دارد که راه حل هایی برای مسائلش را در پیش رو داشته باشد.
چه پیشنهاد هایی برای برگزار کنندگان جشنواره فیلم رشد در سال های آتی دارید؟
- برگزارکنندگان جشنواره رشد باید براساس این نیازسنجی ها، فیلم کوتاه، بلند، انیمیشن و مستند سفارش دهند. البته می دانیم که آموزش و پرورش با کمبود بودجه روبروست، اما می تواند بودجه و اعتبارات لازم را از محل های دیگری تامین کند. برگزارکنندگان می توانند از سایر وزارتخانه ها درخواست بودجه کنند تا علاوه بر هزینه هایی که صرف چاپ کتب درسی، امور دانش آموزان، ساخت مدرسه و غیره می شود، اعتباراتی هم برای بخش فرهنگی و سفارش ساخت فیلم جذب کنند.
شک ندارم که حتما از این اتفاق استقبال خواهد شد. از همه مهمتر، مقام معظم رهبری نیز بر این موضوع تاکید دارند. وقتی این اتفاقات رخ دهد، هر زمان که فراخوان جشنواره رشد اعلام می شود، مخاطبان مشتاقانه به سمت جشنواره ای پرطراوات خواهند آمد. اگر جشنواره رشد تولیدات خاص خودش را نداشته باشد و فیلم های جشنواره های دیگر در آن شرکت می کنند، جشنواره به ویترین محصولات دیگران تبدیل می شود.